top of page
speedfitness, speedfitness 13. kerület

Buktatók a fogyás útján

Lehetnek olyan első látásra egészségesnek tűnő szokásaink, amelyek mégis súlygyarapodáshoz vezetnek. Nézzük át ezek közül a legjellemzőbbeket!

1. Egészséges reggeli?

Egészségesnek tűnő reggelit eszünk – vagy mégsem? A zabpehely valóban szuper reggeli választás, hiszen tele van rosttal, így szénhidráttartalma lassan szívódik fel, hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít. De ha megpakoljuk banánnal és megiszunk hozzá egy nagy pohár gyümölcslevet, a cukrunk az egekben lesz, és rövid idő után olyan éhesek leszünk, mintha nem is reggeliztünk volna.

A kiegyensúlyozott, testsúlycsökkentő étrendben a reggelink lehetőleg tartalmazzon

fehérjét is, a zabpehelyhez mehet például natúr joghurt. Jó választás egy omlett zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel – persze max. két tojásból, kevés olajjal. A különféle túrókrémek is gyorsan elkészíthetőek, magas fehérjetartalmuk mellett zsír- és sótartalmuk alacsonyabb, mint a szintén sok fehérjét tartalmazó sajtoknak.

2. Már csak light termékeket eszem

A zsírszegény, light termékekkel is érdemes vigyázni, ugyanis hajlamosak vagyunk többet enni az ilyen címkével ellátott termékből, mint a nem zsírcsökkentett változatból. Ráadásul ezek az élelmiszerek általában több cukrot is tartalmaznak, mint a “zsírosabb” társaik.

A bioételekkel is hasonló a tapasztalat, abban a tudatban, hogy egészséges, amit eszünk, jóval többet vagyunk képesek elfogyasztani, és hiába bio a tojás, ha hármat eszünk egy helyett, akkor az háromszor annyi kalóriabevitelt jelent így is.

3. Semmi cukor, csak édesítő

Nem biztos, hogy érdemes teljesen tiltólistára tenni a cukrot, és helyette minden esetben édesítőszereket használni. Ezek a termékek gyakran édesebbek a cukornál, és elfogyasztásuk után az agyunk úgy “gondolja”, hogy cukorhoz jutunk. De mivel ténylegesen ez nem történik meg, ezért csak nagyobb lesz a cukor utáni vágy, ami hajlamosíthat a túlevésre. Nem túl gyakran, de helyet kaphat az étrendünkben némi, megfelelően összeállított, kalóriaszegény édesség.

4. Gyümölcsből is sokat eszem

Kitiltottuk az édességet az étrendünkből, helyette gyümölcsöt eszünk, és mégsem fogyunk? Bár a gyümölcsök fontos vitamin-, ásványianyag- és rost

forrásaink, a túlzásba vitt fogyasztásuk akár súlynövekedést is okozhat. Különböző mértékben, de minden gyümölcs tartalmaz cukrot: fruktózt, ami ráadásul gyorsan felszívódó, egyszerű cukor. A magas cukortartalmú gyümölcsöknek akár az energiatartalmuk is magas lehet, de nem ez a fő gond velük, hanem egyrészt egyszerű cukortartalmuk gyorsan emeli a vércukorszintet, viszont jóllakottságérzetet nem biztosítanak, másrészt pedig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mivel egészséges élelmiszereket eszünk, ezért korlátlanul fogyaszthatóak – így lelkiismeret-furdalás nélkül esszük őket nagy mennyiségben tízóraira, uzsonnára.

5. Este 6 után már nem is eszem

Sokan építik be a “6 után nem eszem” gyakorlatot a diétájukba, ami felesleges önkínzás és még káros is lehet. Persze vacsorára sem érdemes kipukkadásig enni magunkat, de ha rendszeresen nem vacsorázunk, akkor a következő étkezésig igen sok idő telik el, a szervezetünk pedig ezt úgy értelmezi, hogy mivel nem jut táplálékhoz, raktározni kezd és az anyagcserénk is lelassulhat. Ráadásul a „6 után nem eszem semmit” gyakorlat sokakat arra ösztönöz, hogy uzsonnára, fél 6-kor jól belakmározzanak.

5+1. Rendszeresen tornázom is

A rendszeres testmozgás minden egészségtudatos ember életében szerepet kap, de nem mindegy, hogy hogyan. Érdemes olyan mozgásformát választani, ahol a magas és az alacsony intenzitású fázisok váltakoznak, ezáltal több kalória égethető el, gyorsabb a fogyás. A Speedfitness éppen ilyen.

Gyakori hiba, hogy edzés után többet eszünk, mert úgy érezzük belefér, hiszen mozogtunk. Érdemes felkeresni egy személyi edzőt, aki segít megválasztani a nekünk ideális mozgásformát, intenzitást, gyakoriságot!

A TopForma stúdióban képzett edzők segítenek a sokféle speedfitness lehetőség közül megtalálni a számodra legjobbat. Ez lehet izomépítés, fogyás, rehabilitáció, erőnlét vagy testtartás javítás - a speedfitness segít, elérhető áron.

Forrás: mindmegette.hu

Kiemelt bejegyzés
Legutóbbi bejegyzések
Korábbiak
Címkék
No tags yet.
bottom of page